Finské pece

teplo domova

Recepty

V peci, která se nachází u většiny námi realizovaných kamen se dá připravit řada lahodných pokrmů, fantazii se meze nekladou. Několik osvědčených receptů najdete zde.

Nádenice

Tento recept pochází z moravsko- slovenského pomezí. Bylo to v minulosti hlavní jídlo pro sezónní pracovníky za dobře odvedenou práci. Tohle jídlo mohl hospodář přinést, ale taky nemusel. Lidově se mu přezdívalo kravinec. Mezi pacholky byl (podle starých kronik) oblíbený výraz: „Dostal jsi starou belu, nebo kravinec“?

Suroviny:

Příprava:

  1. Oloupeme cibuli a na sádle ji orestujeme. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a v restování pokračujeme.
  2. Připravíme si kysané zelí. Vymačkáme šťávu a pokrájíme na menší kousky. Přidáme ke slanině a chvilku smažíme. Odstavíme směs z plotny a necháme vše vychladnout.
  3. Dále oloupeme brambory a nastrouháme je na hrubém struhadle. Přimícháme k zelí a přidáme  dvě vejce. Směs dochutíme solí a pepřem.
  4. Připravíme si pekáč nebo zapékací mísu. Můžeme ji vymazat, ale lepší je použít pečící papír. Přendáme směs do pekáče, aby vrstva byla 2–3 cm. Necháme jídlo zapéct.
  5. Po upečení nastrouháme na povrh ovčí sýr a dozdobíme bylinkami.

Ragú z hovězích líček

Suroviny na 4 až 6 porcí:

Příprava:

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Spolu s nadrobno nakrájenou cibulí vše na oleji orestujeme v nádobě, kterou budeme moct vložit i s pokličkou do pícky. Opečenou zeleninu vyjměte a přidejte na větší kostky nakrájená hovězí líčka. Maso opečte, přidejte zpět zeleninu a podlejte vínem. Nechte ho odpařit a pak k masu vyklopte konzervy loupaných rajčat. Osolte, opepřete, přidejte bobkový list, hrnec nebo plech opatřete pokličkou a vložte do pícky. Maso nechte takto dusit přibližně 3 hodiny při teplotě 170°C nebo při nižší delej (klidně i celou noc). Podle potřeby občas promíchejte, otočte plech (zadní strana pícky peče víc) a dolejte trošku vývaru.

Tip: Zajímavou chuť získáte, když nakrájíte do masové směsi polovinu čerstvého fenyklu.